KAIKOURA | We boeken een AirBnB-tje in Kaikoura en worden ontvangen door een hele lieve 75-jarige dame die een deel van haar huis in een woonwijk omtoverde tot een fantastische leefruimte voor gasten met alles erop en eraan. Grand luxe!

Kaikoura is de plek die allicht het meest geleden heeft onder de aardbeving van 2016. Die was zo heftig dat vele gebouwen (onherstelbare) schade opliepen. Bovendien was er ook zoveel schade aan het wegennetwerk dat de populaire trekpleister geïsoleerd werd, zodat er geen mens meer naartoe kon. Dus ook geen toeristen.
Pas sinds half december is de weg er naartoe weer open tijdens bepaalde uren. Maar de rit verloopt nog steeds moeizaam door de wegenwerken. Vele hotels, motels, horecazaken en winkeltjes hebben het niet gehaald. Door de nood aan investeringen en het wegblijven van de toeristen – en dus het uitblijven van inkomsten – zijn ze moeten sluiten.

Maar aan ons zal het niet liggen! We spijzen de plaatselijke horeca en gaan op ‘Whale Watching Trip’. Die mensen zijn zooo dankbaar dat wij de moeite hebben genomen om naar Kaikoura af te zakken, dat ze ons verzekeren dat we de boot niet afkomen zonder een ‘sperm whale’ te hebben gezien. En ja, ja. Ik geef het toe. Ik heb de vraag luidop gesteld: “Een sperma-walvis. Kent gij dat??”.

We hadden beter even vooraf gegoogeld, dan hadden we geweten dat het een soort potvis betreft van een meter of 18. ? Met sperma, in de meest gebruikelijke vorm van het woord in onze contreien, heeft het weinig te maken. Het beest is groter dan onze boot. Redelijk spectaculair dus. Daarna ontmoeten we nog enkele speelse dolfijnen en zeehonden (of zijn het robben?). En ondanks het bewolkte weer is onze dag weeral geslaagd! Check het filmpje hieronder! Nog fijner met geluid aan.

 

We doen ook nog de Peninsula Walkway. Onderweg maken we van heel dichtbij kennis met heel der kolonies van vogels en zeehonden. Die verspreiden er een niet zo vriendelijk geurtje, maar dat houdt ons toch niet tegen om er even te blijven hangen. ­čÖé