FOX GLACIER | Nog wat meer zuidelijker, zijn de bergen nog van een groter kaliber. Zowel in Frans Jozef als in Fox Glacier Village zijn er prachtige gletsjers te bewonderen.

Het plaatsje Frans Jozef verwijst wel degelijk naar de gelijknamige gewezen keizer van Oostenrijk. Die regeerde toen de Oostenrijkse ontdekkinksreiziger Haast de regio verkende.

De legende van de Maori ter verklaring van de gletsjers is evenwel een tragisch, doch romantisch verhaal: de geliefde van een meisje stortte van de rotsen de diepte in en zij had een dermate verdriet dat de vloed van haar tranen een gletsjer vormde die bijna tot aan de oceaan rijkte. Even hartverscheurend dan de Sisi-films, no?
Nu denk ik dat haar verdriet aan het wegebben is, want de gletsjers verkleinen / verkorten dramatisch de laatste jaren. Of is dat door de klimaatopwarming???

Boven de gletsjers is het een drukte van jewelste: vanuit beide stadjes smijten ze u met helicoptervluchten en ‘scenic flights’ om de oren. En de dure toeristenactiviteit, die u de spectaculairste zichten van Nieuw-Zeeland belooft, slaat aan. Heli’s van ‘s morgens tot ‘s avonds!
Wij overwegen ook nog even om zo’n vluchtje te boeken. Of misschien een spectaculaire tandemsprong?
Maar Bart berekent even hoeveel keer we met dat geld op restaurant kunnen en de plannen worden snel van tafel geveegd: “We wandelen wel naar die gletsjers!

En omdat we van al dat gewandel geen genoeg krijgen, doen we ook nog een track bij Gillespies Beach, waar we geen kat tegenkomen, en rond het Lake Matheson. Bij deze laatse zijn wat meer toeristen, want het staat immers in de boekskes als ‘Mirror Lake’. Bij helder weer zie je Mount Cook, de hoogste top van NZ, erin weerspiegeld. Helaas: Mount Cook ligt in de wolken en het meer is gerimpeld door een briesje. Dus dat ‘Spiegelmeer’ is volgens ons een dikke tourist-trap! 😉

Gelukkig is het weer en de rest specaculair genoeg om dat te compenseren. En hebben we later nog genoeg kansen om de Mount Cook te bewonderen.