TE ANAU | Het weer is hier even erg in de war als die nieuwe lichting Temptation Island kandidaten over hun relatie!
Enfin, niet dat we dat van hieruit volgen, maar daar ga ik vanuit, want dat is een self-full-filling prophecy…

Eergisteren nog 35 graden, vandaag stijgt het kwik niet tot boven de 10. De wind van in Wanaka was blijkbaar een voorbode van een cycloon. We krijgen te maken met heftige rukwinden en onophoudelijke regen. We vinden het niet zo heel erg, want wij zitten enkele uren in de auto om richting Te Anau te gaan.

De rest van de dag is ideaal om wat blogpostjes te schrijven in de bungalow die we boekten. Ik weet het niet zeker, maar ik gok dat de verhuurder van flora houdt – zie foto onder. 🙂
Te Anau is de ideale uitvalsbasis om bootcruises op ‘The Sounds’ te maken. Toen ze deze fjorden ontdekten, dacht men dat het om zee-engtes ging en noemde men ze daarom ‘Sounds’.

Wij kunnen weer niet kiezen, dus we gaan twee keer ‘cruisen’! Eén uitstap brengt ons naar Milford Sound, een andere naar Doubtful Sound.

Milford Sound is het populairst bij de toeristen: de pieken zijn er iets hoger en de fjord is wat smaller. De versgevallen sneeuw op de toppen – een neveneffect van de storm – zorgen voor ‘picture-perfect’ uitzichten. Bart en ik veroveren de beste plaats op de boot (bovendek vooraan) en we zijn in geen geval van plan om die af te geven. Aan de ‘I’m the King of the World’-taferelen doen we – in tegenstelling tot vele medereizigers – niet mee. Onze top-spot trekken we pas in twijfel wanneer we met de boot tot quasi onder de waterval varen. We zijn doorweekt en hebben het ijskoud, maar de cruise zit er op dat moment gelukkig al bijna op.

De cruise door Doubtful Sound is evenwel ook indrukwekkend: de lucht is helder, de watervallen stromen rijkelijk door de regen die ervoor viel en de uitzichten inclusief een zeehondenkolonie zijn zeker niet mis! Doubtful Sounds is een stuk moeilijker te bereiken, en dus duurder, en dus minder toeristen. We like!

Diezelfde avond hebben we afgesproken met de tante en oom van Bart, die per toeval ook in NZ zijn. Onze paden zouden kruisen in Te Anau. Nu hebben we een paar berichten gestuurd waar we geen antwoord op krijgen. We vinden het vreemd, die radiostilte.

Blijkbaar komen de berichten niet aan: we horen pas achteraf dat zij geïsoleerd en vast zaten in Fox Glacier ten gevolge van de cycloon! De schade is groter dan wij aanvankelijk verwacht hadden. Heel veel toeristen zitten vast op plekken waar wij enkele dagen geleden nog maar gepasseerd zijn! Geen internet of telefoonconnectie in Fox Glacier, de Haast-pas en de weg langs Punakaiki (waar de Pancake Rocks zijn) en de wandelpaden naar de gletsjers zijn weggespoeld of verzakt. Wij waren de cycloon dus overal net voor…!
Hebben wij meer chance dan Bart’s nonkel en tante. Het dineetje is er dus helaas niet meer van gekomen, maar ze zijn gelukkig ongedeerd.

Wij bedenken ons dat zij hen wel heel erg verveeld moeten hebben die dagen dat ze daar vast zaten…