RENWICK (MARLBOROUGH SOUNDS) | Onze laatste dagen op het Zuider-eiland brengen we door in Renwick, nabij Blenheim, dé wijnregio van NZ.

Het is een lange rit er naartoe en we willen de barmhartige uithangen en nemen een lifter mee. Sjonge, wat een stinker is me dat. Het betreft een Oostenrijker van maximaal een jaar of 20 met gescheurde kleren aan. Hij is was drie maanden door NZ aan’t stappen en had maar liefst 2300 km te voet afgelegd. Maar nu doet zijn enkel wat pijn en heeft hij besloten om dan maar terug te liften.
Zot zijn doet geen zeer, dat wist ik al, maar dat het ook stinkt, is toch een verassing. De rest van de rit durven we onze raampjes niet meer omhoog doen, ook al komt er veel stof naar binnen.

We boekten nogmaals een kamertje via AirBnB en onze gastheer vraagt of we daar zijn voor het ‘Wine & Food Festival’.
“Euh, nee, niet speciaal, want daar hebben we nog niets van gehoord? Maar misschien wel de moeite om een kijkje en een proevertje te gaan nemen?”
Bovendien zijn er optredens, inclusief Tiki Taane, een ster in NZ!

De bezoekers van het festival (zo’n 8000) observeren is plezant. Het lijkt erop dat iedereen zijn best heeft gedaan om zich op te tutten, want het is natuurlijk een soort van ‘high society’ gebeuren. Een beetje zoals de Waregemse paardenkoers ofzo. Alleen is dat optutten op Britse wijze gebeurd en zijn we getuige van niet al te veel smaak. Een beetje als kousen in je Teva’s, maar dan… anders smakeloos. Geplamuurde gezichten, veel te bleke billen en gevallen die zich dan toch in een te kort en te nauw zittend kleed wurmen om daarmee dan op stilleto’s (!) erg elegant over het grasveld te flaneren. Not!

Tientallen wijnhuizen prijzen hun waren aan. “Do you care for a Sav*?”
“Duh, daar zijn wij hier toch voor!”
We proeven er op los zodat wij ons ondertussen best kenners van de wijnen uit de Marlborough regio mogen noemen. 🙂

Degenen waarbij we logeren komen ons na het festival oppikken. Wat een service!

Het huis waarin we een kamer huren staat temidden van een ‘kleine’ wijngaard. Onze gastheer maakt zelf geen wijn, maar als de oogst lukt, dan verkoopt hij zijn druiven aan een wijnhuis. Zijn voornaamste bezigheid deze tijd van het jaar is om de vogels weg te houden van zijn wijngaard, want die pikken de druiven stuk. Daartoe beroept hij zich op allerlei middelen.

  • Blinkende linten die wij gebruiken om een kerstcadeau in te pakken, worden aan de ranken bevestigd. De schitteringen en fonkelingen zijn bedoeld om de vogels in de war te brengen.
  • Hij rijdt als een gek op z’n quad heel der dagen toertjes tussen zijn druiven, hevig gesticulerend met de armen.
  • Hij nagelt een platgereden konijn vast naast zijn wijnranken zodat er roofvogels blijven cirkelen boven het gebied. Want kleine vogeltjes blijven liever uit de buurt van roofvogels.
  • Hij staat te toeteren over zijn wijngaard met zo’n toeter die wij mee naar het voetbal zouden nemen.
  • Hij steekt nu en dan eens een vuurpijl af.

Aan inventiviteit geen gebrek, al hebben we niet de indruk dat al deze methodes effectief zijn. Maar amusant is het wel. Wij nippen aan ons wijntje op zijn terras en kijken er naar. 🙂

* a Sav = a Sauvignon Blanc