ROTORUA | Rotorua heeft haar naam niet gestolen: het ruikt er rot. Meer bepaald naar rotte eieren. We zijn onmiskenbaar in de ‘Smelly City’, de absolute hoofdstad van ‘geothermal activity’ in NZ.
Twee vulkanische zones doen onze mond open vallen: stomende warmwaterbronnen, bubbelende modderpoelen, uitbarstende geisers en meren met (giftige) kleuren die soms pijn doen aan de ogen! Het wordt afgeraden om nieuwsgierige vingers in ÊÊn van net genoemde verschijnselen te stoppen. Iets dat sommige Chinese toeristen liever willen negeren.

De Waimangu Volcanic Valley is naar onze bescheiden mening minstens even mooi als het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland, hoewel het er veel rustiger is. Wai-O-Tapu heeft evenwel iets dat Waimangu niet heeft, en dat is de enorme Lady Knox geiser die dagelijks om 10.15 in actie komt. En misschien ook betere marketing…

Na het uitgebreid verkennen van deze landschappen doen we onszelf te goed aan de hete baden van de Waikiti Valley Thermal Pools. De matig onderhouden infrastructuur oogt wat jaren ’70, maar het heeft iets. En er is niet veel volk!
Maar ja, welke mens gezegend met een dosis gezond verstand gaat dan ook in de Hot Pools zitten wanneer het buiten 27 graden is?
Och, m’n spieren weten nog van de Tongariro Alpine Crossing. Dus, dan zijn hot pools altijd een goed idee! 😉
En mochten sommigen er nog aan twijfelen, ik zeg altijd: liever een beetje te warm dan te koud!
We hebben beslist dat, later als we groot zijn, er een hottub in de tuin komt. (Eerst nog een tuin ;-))

***

Onze gastvrouw is, als prominent lid van de Rotary Club, mede-organisator van het Lakeside Festival Whenua. We zijn weeral op het juiste moment op de juiste plek!

Nieuw-Zeelandse artiesten geven een hele avond het beste van zichzelf. Onder andere de winnaars van The Voice of New Zealand en the Sons of Zion passeren de revue. ‘t Is eens iets anders dan The Kings of Lion. 🙂 Wij hebben ons picknick-kleedje en onze fles wijn bij en laten de onvervalste Maori-charme op ons afkomen. Er wordt afgesloten met een groots vuurwerkspektakel!

Voor een ultieme ‘Maori Experience’ moeten we echter naar ‘Te Puia’. Nog een vulkanisch gebied met modderpoelen en geisers. De Pohutu, of ‘the Big Splash’ (geiser), is zeker de moeite.
We boekten deze keer een rondleiding in combinatie met een traditioneel ‘Hangi Feast’. Tijdens de rondleiding zouden we mogelijks, eindelijk kiwi’s kunnen zien, want ze hebben voor 1 koppel kiwi’s een heel huis gebouwd. Uiteraard laten die beesten zich ook daar niet zien en moeten we het stellen met een opgezet exemplaar.

Ik begrijp die hele kiwi gekte hier trouwens niet zo goed. De Nieuw-Zeelanders noemen zich met veel trots ‘kiwi’s’, verwijzend naar die vogel die enkel hier leeft. Maar ze zijn met uitsterven bedreigd en eigenlijk heeft quasi geen enkele inwoner van NZ ooit al in levende lijve een kiwi gezien. Bovendien is het eigenlijk best een lelijke vogel die ‘s nachts leeft en niet kan vliegen. Afgezien van de kenmerkende snavel, lijkt die nog ‘t meest op een kleurloze kip. Enfin, dat is slechts de mening van een toerist die enkel een opgezet exemplaar zag natuurlijk.
Ik durf het hier niet al te luid herhalen. Ik zou weleens op niet veel sympathie kunnen rekenen. Maar dit terzijde.

Het ‘Maori Hangi feast’, inclusief de Haka – de dans die dient om de vijanden te intimideren en die wij voornamelijk kennen als de ‘opener’ van de Black Caps (het NZ rugby team) – doen me een beetje denken aan een avondshow van in een all-inclusive resort. Het verplicht applaudiseren en publiek dat mee op het podium wordt uitgenodigd, ontbreken niet.
Hoewel de geregisseerde show enkel gefocust is op toeristen, maken we toch kennis met de authentieke dansen en gebruiken.

Nu we er toch zijn, vind ik het stiekem een beetje jammer dat Bart niet mee op het podium getrokken wordt. Wie weet welke wending de show nog gekregen zou hebben. 🙂

 

* Noot voor onze NL vrienden: ter vervolledigheid luidt de spreuk “Wa rieke kik ie? Rieke kik kak of kakke kik ie?” = Slang voor “Wat ruik ik hier? Ruik ik kak** of kak ik hier?” 😉

** Ook al is kak geen vreemd woord, stront en poep zou hier voor Nederlanders meer op zijn plaats zijn.