NIKKO | Ik moet toegeven dat ik het toch niet zo simpel vind om om aan alle treinregelingen aan uit te kunnen vanuit Tokyo. Wat een wirwar. Gelukkig zijn we dankzij neurotische Bart 🙂 goed op tijd vertrokken en heeft hij de nodige apps gedownload, zodat we eens het juiste perron gevonden hebben, er ‘slechts’ een uurtje moeten wachten om onze reis naar Nikko aan te vangen.

Het is in de eerste plaats het bergtempelcomplex, Unesco wereld erfgoed, dat ons naar Nikko brengt. We bezoeken er enkele prachtige tempels, waarvan de Toshu-go de meeste indruk maakt. De kleuren, de details (onder andere van het houtsnijwerk) en de grootte doen de tempels die we in Tokyo bezochten bijna verbleken. De bekende en allicht de meest gefotografeerde geschilderde houten apen beelden de lijfspreuk uit van het tendai-boeddhisme: Luister niet naar kwaad, kijk niet naar kwaad, spreek geen kwaad. De sensatie-beluste redactie van Het Laatste Nieuws en consoorten kan er misschien beter ook eens langsgaan…

Daarnaast kan je in de omgeving van Nikko ook mooie hikes maken. We maken er eentje die ons langs enkele watervallen brengt, want daar houden we van. Onderweg krijgen we luiddruchtige concerten te horen van parende padden. Het krioelt ervan! Ze zien er niet echt uit als lieve beestjes; ze hebben achterpoten met klauwen. Wanneer we op de bus zitten, spotten we ook nog enkele makaken, die we jammer genoeg niet op tijd kunnen fotograferen.

Het mooie weer is volledig gekeerd na onze hike. Dat wil dus zeggen dat wij ook van koers veranderen!