BALI, UBUD | We worden in Seminyak opgepikt door onze chauffeur om ons naar ons volgende hotelletje te brengen in Ubud. We geraken er niet zomaar: de wegen rond Ubud centrum zijn afgezet omdat er die dag een belangrijke gebeurtenis op het programma staat.

Een koningklijke crematie

Er is namelijk iemand van de koningklijke familie overleden en vandaag vindt de crematie plaats. Het gaat om een vrouw, maar om wie het precies gaat, is ons niet duidelijk. Het is een drukte van jewelste in de buurt van de Puri Saren Agung (of Ubud Palace). De crematie is een feestelijke aangelegenheid, geen droevige. Ze begeleiden de overledene immers naar de eeuwige wereld. Hindoe geloven in reïncarnatie en de crematie wordt gezien als een bevrijding van de ziel.

De kleurrijke processie wordt via veel omwegen naar de eigenlijke crematieplaats gebracht. Dat doen ze om de slechte geesten te misleiden.

Naast muzikanten, dansers en vrouwen met offers, wordt er ook een grote stier (lembu) gedragen door misschien wel een man of 100. Die stier zou dan ook bijna 8 ton (!) wegen en het is een hele eer voor degene die er bovenop mag plaatsnemen.

Een stuk later in de stoet volgt een rijkelijk versierde toren (bade) van zeker meer dan 20 meter hoog, waarin de overledene ligt. Later vandaag zullen ze al het moois, waaraan soms maanden is gewerkt, in de fik steken.

Het is er zo hectisch dat we bij momenten bijna verpletterd worden tegen de paleismuren, maar het is een geweldige gebeurtenis om dit eens geheel onverwacht van dichtbij te mogen meemaken.

Verborgen parel

Ons hotelletje is een waar verborgen paradijsje in het groen. We wanen er onszelf ‘royalty’: het hele hotel is een nagemaakte versierde hindoe tempel en ook het personeel behandelt ons als koningen. We voelen ons hier … de koning te rijk! Wat een plek! En wat lijkt de hectiek van Ubud zelf hier ver weg.

Gunung Batur: to climb or not to climb?

In de omgeving van Ubud is nog veel meer te beleven. Naast watervallen, hebben we toch ook een zwak voor vulkanen. Die zijn er genoeg op Bali. De hoogste vulkaan (en berg) van Bali is de Gunung Agung, maar met z’n 3142m hoogte vinden we die net iets te uitdagend om te beklimmen.

We kiezen om de Gunung Batur (1717m) te beklimmen. Omdat we voor zonsopgang op de top willen zijn, moeten we in het midden van de nacht vertrekken. Een chauffeur zou ons tussen 2 en half 3 oppikken. Wij staan dus ‘s nachts langs de weg te wachten. En wachten. En wachten. Op godot dus, want om kwart na 3 staan wij daar nog steeds met z’n tweeën langs de weg te koekeloeren. Niet goed voor m’n humeur.

We zijn niet alleen een goede nachtrust kwijt, maar ook ons geld (de trip was al betaald) én een dag van onze reis. Jammer, want we zijn al zo kort in Ubud!

We regelen een nieuwe trip voor de beklimming de dag erop. Helaas wil dat zeggen dat we ons fietstochtje door de Tegallalang rijstterrassen door onze neus geboord zien worden. Ach ja, ons luxe-paradijsje biedt zeker wel troost.

De volgende nacht staan we weer om 2 uur ‘ s nachts langs de weg, maar deze keer niet tevergeefs.

In die coté heb je natuurlijk niet de lichtpollutie zoals bij ons, dus beginnen we onze klim gesluierd door een pikzwarte nacht. Gelukkig zijn we voorzien van zaklampen. We zijn niet alleen om de Batur te trotseren, dus af en toe lijkt de stoet van mensen op de onzichtbare vulkaan op een verdwaalde slinger van onze kerstverlichting.

Ik vind de beklimming een serieuze beproeving. Het is steil omhoog, je ziet niet goed waar je loopt en er zijn veel losse stenen. Maar vooral het tempo doet me de das om: omdat we voor zonsopgang boven moeten zijn, is er geen tijd om af en toe eens deftig op adem te komen. Had ik het geweten, had ik gerust een uurtje vroeger willen vertrekken! Ik ben dus heel blij wanneer we de top bereiken én nog op tijd zijn voor de ‘sunrise’. Een kort moment is het prachtig om de zon te zien opkomen, maar de wolken nemen de show al snel over.

Toch geen spijt van deze trip hoor: een beetje trots op onze prestatie en blij met de geweldige uitzichten! Pas wanneer we helemaal terug beneden zijn, kunnen we de vulkaan bewonderen die we net beklommen hebben. Nice!