FÜSSEN (D) | Al maanden geleden begon ik enthousiast aan het plannen van onze zomerse roadtrip. Die zou 3 weken duren en ons langs enkele idyllische plekken in Oostenrijk brengen, maar vooral Slovenië zouden we gaan verkennen.
Geplande startdatum: 6 juni. Zoals de Corona-madness alles op z’n kop zette, zo ook onze reis. De eerste week hing er al aan voor de moeite, want voor toeristische doeleinden mogen we België niet uit tot 15 juni. Toch nog dankbaar dat we een goeie week later kunnen vertrekken.

Disney-magie

Dus wij ‘en route’. Maar we mogen Oostenrijk noch Slovenië binnen. We besluiten dan maar om in Zuid-Duitsland te overnachten in de hoop dat die Oostenrijkers en Slovenen snel wat versoepelingen doorvoeren. Een beetje toevallig belanden we in het plaatsje Füssen, vlakbij de Oostenrijkse grens.
Wat een meevaller om daar ‘per ongeluk’ te stranden. Je kan er het Slot Neuschwanstein vinden, waarop naar het schijnt het kasteel van Doornroosje gebaseerd is uit de Disney-film. Het is een echte trekpleister.
Het werd in de 19de eeuw gebouwd in opdracht van Koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren. Hij stierf echter op z’n 40ste (nog voor het kasteel af was). Officieel verdronk hij samen met z’n psychiater, een dag na zijn afzetting als vorst. Die afzetting gebeurde omdat hij krankzinnig verklaard werd. De echte waarheid is mogelijks een heel ander verhaal. In elk geval: zot of niet, aan dat kasteel te zien, is er te vroeg een romantische ziel verloren gegaan.

Dit is normaal een drukke plek, maar de bussen met Japanners en Chinezen blijven nog even uit. Een rondleiding in het kasteel gebeurt normaal in groepen van 50 à 60 personen. Nu zijn we met een groepje van 10. Iedereen kijkt streng toe op de gepaste afstanden en zonder mondkapje kom je hier niet ver. De discipline van de Belgen is … euh… van een ander niveau.

Vluchten van de regen

De oude stad van Füssen ademt ook wel wat charme uit en het is duidelijk dat dit een fenomenaal wandelgebied is.
Toch houden we het na één nacht al voor bekeken hier, want het is hier sinds onze aankomst nog geen minuut droog geweest. We bekijken de kaart van Europa met de weersvoorspellingen om onze volgende bestemming te bepalen. Belachelijk ver weg, maar zonnig, is de Côte d’Azur. En niet onbelangrijk: in Frankrijk zijn we welkom!