MANERBA DEL GARDA (LAGO DI GARDA) | We lezen ons boekske aan het zwembad of aan het meer, aperitieven op ons terras en spelen ons nieuwe favoriete spel: Clever.
Dat spelletje kocht ik al eerder om te spelen tijdens de lockdown. De normale sociale contacten – voor zover je onze contacten ‘normaal’ kan noemen 😉 – vielen weg en we kwamen tot de constatatie dat wij véél gezelschapspelletjes hebben. Maar niet om met twee te spelen. Het spel blijkt dus een ‘clever’ cadeau te zijn. 🙂

Bartje vindt dat we in Frankrijk al genoeg uitstappen gedaan hebben en wil het dan ook liefst houden bij zonnen – lezen – aperitieven – spelen – eten. Allemaal dingen waar ik ook fan van ben, maar ik wil toch graag de omgeving wat verkennen… Ik voel het al: ik zal wat moeten inbinden.

Eén chance heeft hij al: de ferries varen nog niet veel. Garda city en Bardolino kan ik dus al op m’n buik schrijven.

Schitterend Schiereiland Sirmione

Het schiereiland Sirmione bezoeken we met de auto en dat vinden we een geweldige plek. Dankzij het turquoise water waanden we ons even op de Maledieven. De kleine, maar charmante toeristenbootjes geraken niet gevuld, evenals de terrassen. Het blijft een apart gezicht.

De twee belangrijkste trekpleisters, de ‘Grotte di Catullo’ en Castello (kasteel) ‘Rocca Scaligera’, blijven gesloten. Dat verklaart natuurlijk wel waarom er op het bijzonder mooie Jamaica Beach ineens veel meer volk is dan wij verwachtten. De mensen moeten érgens naartoe.

Gardona Riviera

Vittoriale degli italiani  (Het Heiligdom van Italiaanse overwinningen) is een domein met een villa, amfitheater, mausoleum en enorme tuinen van Gabriele d’Annunzio. Dat was een bekend schrijver en soldaat tijdens de WO I. Tevens ook een excentriekeling met (té) veel geld, maar niet noodzakelijk goede smaak. Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit of ik een bezoek zijn entreegeld waard vind. Ik vind vele kunstwerken in elk geval lelijk. Maar tegelijk ook imposant en intrigerend. 

Het domein is te vinden nabij Gardona Riviera, een mondain plaatsje dat in feite voornamelijk draait op twee bekende gigantische hotels, namelijk ‘De Savoy’ en ‘Grand Hotel Gardone’. Beide hotels zijn potdicht, dus er is bijna geen levende ziel te bekennen. Alweer een vreemde gewaarwording.

Even vreemd is dat Bart er een papieren (!) mondkapje koopt bij een plaatselijke apotheek van maar liefst 8 €! Van papier of niet, daar moet hij nu wel een maand mee verder, me dunkt!

Nog een nachtje?

Het weer is mooi, de omgeving prachtig en de temperatuur van het meer verfrissend. We blijven dan maar een paar nachten langer dan initieel gedacht. 🙂 Aan het Gardameer zou ik met gemak een week, of langer, kunnen verblijven. Ik vermoed dat Oostenrijk niet zo’n mooi weer in de aanbieding heeft, wat het afscheid extra zwaar maakt. Lago di Garda, wat hebben we van je genoten. ‘t Was niet de eerste keer en ‘t zal ook niet de laatste zijn.