CORSICA | Je hoeft geen “l’ours on tour-kenner” te zijn om te zien dat wij een beetje eiland-freaks zijn. Bijzonder is wel dat wij Corsica nog niet eerder ontdekten; en zo ver van huis is dat nochtans niet eens!

Omdat een auto op het eiland toch echt het handigste verplaatsingsmiddel is, beslissen wij om niet te vliegen, maar met de auto naar Zuid-Frankrijk te rijden en daar de ferry te nemen. We verblijven eerst nog een nachtje in het Franse kustplaatsje Six-Four-les-Plages, wat een relaxte tussenstop blijkt te zijn. De dag erna rijden we vanaf Toulon de ferry op richting Corsica. Het is een hele nacht varen, maar we pakken een goeie nachtrust, want we liggen in een comforabele hut en de deining wiegt je in slaap. 🙂

Wanneer we aanmeren in Ajaccio is het nog donker. Daar hadden we precies niet zo goed over nagedacht. Waar ga je naartoe om 6u ‘s ochtends in een stad die je niet kent? We rijden een stukje noordwaarts, laten de stad achter ons en genieten van de zonsopgang bij een vuurtoren op rotsen gebouwd. Daarna keren we terug naar de stad om een ontbijtje te scoren en wat rond te dwalen door de straten van de hoofdstad van het eiland. Na een overdosis Napoleon rijden we naar de b&b die we boekten met een fabuleus uitzicht op de baai van Propriano. Zelfs vanuit het bad. Ik denk niet dat de zonsondergangen hier ooit gaan vervelen.

Het is een goeie uitvalsbasis voor vele verschillende uitstappen naar bijvoorbeeld:

  • Historische sites van Filitosa en / of Cucuruzzu
  • Stadje Sartène
  • Wandelen aan de kust van Campomoro en diens Genovese toren
  • Nauurpracht op de Plateau de Coscione

Ondertussen zijn we tot het besef gekomen dat het vakantieseizoen eind september écht voorbij is op Corsica: veel hotelletjes, restaurantjes, maar vooral strandbarretjes sluiten hun deuren voor het laagseizoen. Dat begint hier dus vroeger dan wij hadden ingeschat, ook al is het weer nog méér dan aangenaam. Anderzijds… wij hebben ook weer geen last van hordes toeristen. Dat is ook wat waard 🙂

Volgende halte is het zuidelijke en prachtige Bonifacio. Dat is toch echt een plek die je niet kan overslaan wanneer je op la Corse bent. De krijtrotsen zijn spectaculair en de straatjes gezellig. Er is een fijn haventje waar je dagtrips kan boeken. Helaas is de zee te onstuimig wanneer wij er zijn, dus dat snorkeltripje kunnen we op onze buik schrijven. We zoeken dan maar naar afgelegen strandjes, waarbij de onderkant van de auto de plaatselijke rotspartijen innig knuffelt. (Dat wil zeggen: Bart weer niet super enthousiast over mijn geselecteerde geïsoleerde locaties, want ongerust dat de onderkant van de auto opengereten wordt :-))

Onze laatste verblijfplaats is een beetje ten zuiden van Porto Vecchio. Hier zijn prachtige stranden en dus ideaal om onze vakantie ‘chillend’ af te sluiten. Het weer stak daar een beetje een stokje voor, want er was best veel koude wind. Ondertussen oktober… en dus tijd om de ferry weer op te zoeken die ons terug naar het vasteland brengt. We hebben maar een deel van Corsica gezien en het smaakt zeker naar meer.