TERCEIRA (AZOREN – Eiland 2) |
Terceira is met z’n 29 bij 18 kilometer niet veel groter dan Faial. Het is het meest vlakke eiland van de Azoren en heeft eigenlijk maar 1 stad, die de elegante naam Angra do Heroísmo draagt.
Het is niet alleen de oudste stad van de Azoren, maar tevens de hoofdstad van de archipel én staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het centrum is met zijn hellende straten, leuke eettentjes, knappe ligging aan de kust, mooie kerk, botanische tuin en het unieke fort Fortaleza de São João Baptista op Monte Brasil, erg charmant om te verkennen.



Er zijn tal van leuke accommodaties om te verblijven en die van ons valt alles behalve tegen. Wij logeren in het Palacio Santa Catarina. Jazeker, een waar paleis, omgetoverd tot een prachtig hotel, waar vroeger ook de paus verbleef. Het is nog steeds eigendom van de Kerk en dat merk je aan de prachtige kapel en de vele foto’s die getuige zijn van de pauselijke bezoeken. Een ideale uitvalsbasis!
Terceira biedt de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de krochten van de vulkanen. Om die krochten te betreden, moet je tickets kopen, maar die krochten, grotten en spleten openen zich pas na de middag.
Wij starten dan maar met een korte, maar inspannende trail ‘Misterios Negros‘. De hike is niet meer dan 6 à 7 km (wij breiden er een stukje aan), waarbij je mooie, typische landschappen kan verwachten: Moren, heides, bossen, mossen, rotsformaties, lavabrokken en paden over oude boomwortels. Bij nat weer kan het een glibberige bedoening worden.
De wandeling start naast Lagoa do Negro en Gruta do Natal. Er zijn een paar parkeerplaatsen, maar het lijkt me tijdens het hoogseizoen niet evident om er een plekje te bemachtigen.
Daarna bezoeken we de ondertussen geopende Gruta do Natal, die ook Christmas Cave wordt genoemd. Het is een grottenstelsel en lavabuis van net geen 700m lengte. Het is niet overal even hoog in de lavabuis, dus ik ondervind gelijk waarom ze aan de ingang helmpjes meegeven.
Het bezoek aan Algar do Carvão vinden wij nog meer de moeite. We wandelen door de enorme grotten en tunnels en het is superknap om te zien hoe de vegetatie het decor van de grotten geleidelijk meer en meer inneemt.


De ‘Furnas de Enxofre‘ zijn oude lavavelden die gratis te bezoeken zijn en – met de auto weliswaar – niet veraf van Algar do Carvão. We lopen een leuk rondje over de aangelegde paden. De geothermische activiteit is te zien in de vorm van stoom die uit de grond komt en borrelende poelen en te voelen aan de hete dampen die je zo nu en dan van vanonderen overvallen. Het doet ons denken aan bepaalde geo-thermische zones in Nieuw-Zeeland.
In het Noord-Oosten van het eiland bezoeken we Ponta Do Queimado, een leuke plek met vuurtoren en doen we de Serrata hike. Minder dan 7 km, maar we zijn er toch een uur of 3 zoet mee. Het weer is ook wat mistroostig, dus waarschijnlijk is de wandeling nog mooier op een moment dat het wat zonniger is. Voordeel is dat we niet veel volk tegen komen.




Op onze laatste dag op Tercaira gaan we met een goeie omweg naar de luchthaven, want van het Zuid-Oosten hebben we nog niet veel gezien. Naast vele piscinas naturales, ontdekken we zowaar ook nog een strand (Praia da Vitória)! Die zijn namelijk redelijk schaars hier, ondanks dat we op een eiland zitten.
No Comments